Sladkosti

Med se od pradávna používá jako sladidlo. Nacházíme cestu k medu a upřednostňujeme jej před cukrem. Nejširší využití je v "sladké" kuchyni. Perníčky, dorty, rolády, řezy i ovoce s vůní medu jsou neodolatelné. 


MEDOVNÍK Marjánka

15 dkg mletého cukru + 10 dkg tuhého másla + 1 celé vejce + 2 lžíce medu + 2 lžíce mléka a šleháme v horké lázni cca 10 min.

Pak přidáme 1 lžičku sody Bicarbony a opět šleháme 5 minut. Poté přidáme 45 dkg (raději míň a pak přidávat) hladké mouky, zamíchat, vypracovat těsto (za tepla). Rozdělit na 4 díly a po jednotlivých dílech (musí být teplé) rozválet na pečící papír a s tím pak péci - teplota 200 °C do růžova. Postupně upéci všechny 4 pláty.

Krém: 20 dkg másla + 15 dkg cukru - ušlehat do pěny. Uvařit pudink - bez cukru a chladný vmíchat do krému.

Doprostřed se dává meruňkový džem. Jakmile proložíme pláty krémem a džemem - zabalit do alobalu a zatížit.

Prokládáme způsobem:

plát- krém-plát-krém-plát-meruňkový džem-plát-krém-plát

Na druhý den můžeme krájet.


Kávové řezy

4 vejce, 3 lžičky mleté kávy, 18 dkg moučkového cukru, 2 lžíce medu, 20 dkg hrubé mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 2 dkg tuku a 2 dkg mouky na plech

V míse umícháme žloutky s cukrem a medem do pěny, přidáme kávu, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a sněhem. Těsto vlijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a zvolna pečeme. Upečené rozkrojíme, plníme a zdobíme kávovým krémem nebo polevou. Krájíme úhledné řezy. 


Plněné oříšky

Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek jemně mletých ořechů, 1 hrnek cukru krupice,1/2 kostky másla, 2 lžíce medu, 1 lžička mletého hřebíčku

Krém: 1/2 hrnku zkaramelizovaného Salka, 1/4 kostky másla .

V míse vyšleháme kousky nakrájené změklé máslo společně s medem a cukrem. Poté postupně zpracujeme mouku s ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na hodinu odležet. Poté z těsta odebíráme stejně velké kousky, které vtláčíme do máslem vymazaných formiček na oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 10-12 minut. Hotové, mírně teplé oříšky vyklepneme z formiček a necháme úplně vychladnout. Nakonec vždy dva oříšky k sobě slepujeme krémem.

Krém: V míse vyšleháme na kousky nakrájené změklé máslo společně se Salkem na hladký krém.

Perníkový chlebíček

Těsto: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek oleje, 1 lžička skořice, 3 lžíce medu, 1 čokoládový pudinkový prášek, 2 vejce, 1 prášek do perníku

V míse smícháme mléko společně s olejem, vejci a medem. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s pudinkem, oběma cukry a práškem do perníku. Vše řádně vymícháme na jemné těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut.

Ořechový závin

Těsto: 350 g vařených oloupaných brambor, 180 g polohrubé mouky, 90 g rozpuštěného másla,

30 g cukru, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, mouka na vál

Náplň: 100 g mletých lískových ořechů, 60 g hořké čokolády, 40 g másla, 3 lžíce cukru, 2 lžíce strouhanky,1 lžička mleté skořice

Na potření: 1/2 vejce, 2 lžíce mléka, 1 lžíce medu

1. Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.

2. Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Posypeme ho ořechovou náplní (asi 3 lžíce si necháme na závěrečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.

3. Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme odloženou ořechovou náplní, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.

Vánoční medové perníčky

Ingredience - světlé těsto: 500 g hladké mouky, 140 g práškového cukru, 60 g Héry, 170 g medu, 2 vejce, 1 čajová lžička sody bikarbony, 1 polévková lžíce koření do perníku

Ingredience - tmavé těsto: 500 g hladké mouky, 140 g práškového cukru, 60 g Héry, 170 g medu, 2 vejce, 1 čajová lžička sody bikarbony, 1 polévková lžíce koření do perníku, 2 polévkové lžíce kakaa

Tuk necháme změknout, přidáme do něj vejce a cukr. Vymícháme, přidáme med a pořádně promícháme. Mouku, koření, kakao a sodu přesejeme přes síto. Do této sypké směsi přidáme medovo-vaječnou směs a vypracujeme hladké těsto. Odložíme do chladničky na 24 hodin. Těsto vyválíme na 3-4 mm. Větší motivy jako chaloupky, svícny atd. by mělo být těsto silnější. Z těsta vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Po upečení ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem.

Bílková poleva na zdobení: přecedíme 2 bílky, přidáme asi 300 g práškového cukru a ručně vymícháme. Ke konci přidáme pár kapek citronové šťávy. Do bílkové polevy můžete přidat potravinářské barvivo.

Medové linecké cukroví

Rozpis na 50 kusů:

500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 žloutky, 120 g tekutého medu,

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

Dohotovení:100 g jahodového džemu

Mouku spolu s moučkovým cukrem prosijeme. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, med a nastrouhanou citronovou kůru. Všechny suroviny zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho tvary hvězd. Do poloviny hvězd vykrojíme střed, který bude mít tvar o něco menší hvězdy. Ze zbylého těsta uděláme malé kuličky. Hvězdy i kuličky rozložíme na plechy. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je opatrně sundáme a necháme vychladnout. Plné spodní díly potřeme jahodovým džemem a slepíme s vykrojenými hvězdičkami. Do středu každé vmáčkneme upečenou kuličku z těsta.

Medová kolečka

180 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 150 g tuku, 50 g ořechů, 100 g medu, 1/2 prášku do pečiva, špetka mleté skořice,2 žloutky

Náplň: 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 2 kávové lžíce rybízové marmelády, 2 bílky

Všechny ingredience na těsto spolu promícháme na vále a vyválíme na asi 7 mm silný plát. Vykrojíme kolečka, vždy jedno větší, druhé menší, upečeme v troubě a po vychlazení spojíme dvě rozličná kolečka náplní, kterou jsme vyšlehali nad parou. Nakonec vše ozdobíme čokoládou.

Medové řezy

600 g hladké mouky, 50 g másla, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce medu,

2 kávové lžičky jedlé sody

Krém: 0,5 l mléka, 5 lžic krupice, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 100 ml rumu

Na pomazání: rybízový džem

Poleva: čokoláda na vaření

Smícháme spolu mouku, moučkový cukr, kakao, vejce, tekutý med, tekuté máslo a jedlou sodu. Rozdělíme těsto na 4 díly, každý vyválíme na velikost plechu. Pečeme na obráceném vymaštěném a posypaném plechu. Těsto před pečením propícháme vidličkou, aby se nevydulo. Pečeme krátce, asi 8 minut při teplotě 190 °C. Medové pláty plníme krémem, dva prostřední spojíme rybízovým džemem. Naplněné pláty zatížíme. Po změknutí obrátíme a pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Krém: Mléko smícháme s krupicí a zasypeme vanilkovým cukrem. Utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme vychlazenou krupicovou kaši a vyšleháme krém, do kterého přidáme rum.

Ořechové medové kostky

220 g moučkového cukru, 80 g strouhanky, 200 g mletých ořechů, 6 vajec, citrónová kůra, trochu mleté skořice, rybízová marmeláda, hrst sekaných ořechů na posypání

Náplň: 250 g másla, 200 g mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 3 lžíce medu

Žloutky oddělíme od bílků a dobře ušleháme s moučkovým cukrem. Přidáme citrónovou kůru a mletou skořici. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který spolu s mletými ořechy a strouhankou opatrně přimícháme do těsta. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při mírné teplotě. Po upečení necháme vychladnout a rozřízneme na tři části.

Máslo ušleháme s moučkovým cukrem a medem do pěny. Přidáme mleté ořechy a zlehka promícháme. První plát potřeme rybízovou marmeládou, navrstvíme třetinu krému a položíme druhý plát. Jemně přitlačíme, také potřeme marmeládou a natíráme krém. Postup opakujeme i s třetím plátem a navrch dáme zbylý krém. Nakonec posypeme sekanými ořechy.

Jablečná bábovka

1 hrnek nastrouhaných jablek, 2 lžíce kakaa, 2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek hladké mouky, 1 prášek do perníku, 1 hrnek cukru krupice, 4 lžíce medu, 1/2 hrnku oleje, 1/2 lžičky skořice, 1/2 hrnku vody,2 vejce, máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

V míse smícháme oba druhy mouky, cukr, kakao, prášek do perníku a skořici. Přidáme vejce, olej, vlažnou vodu a tekutý med. Promícháme. Přidáme strouhaná jablka a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180° asi 50 minut.

Perníkový závin

600 g hladké mouky, 4 vejce, 4 lžíce medu, 100 g másla, 180 g moučkového cukru, 1 lžička skořice, 1 perníkový prášek, švestková povidla, ořechy, rozinky, 1 bílek na potření

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a rozdělíme na čtyři bochánky, které necháme několik hodin odpočinout. Poté z každého bochánku rozválíme placku, kterou potřeme švestkovými povidly, posypeme celými ořechy a rozinkami a stočíme pevně do závinu. Potřeme bílkem a zvolna upečeme.

Medové řezy

500 g hladké mouky, 100 g másla, 150 g cukru, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce medu

Krém: 250 g másla, 250 g cukru, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, oříšky a kokos na posypání

Z mouky, másla, cukru, vajec, sody a medu zaděláme těsto, které rozdělíme na tři části, z nich uděláme stejně velké placky a upečeme je. Uvaříme pudink, necháme ho vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po čístech přidáváme pudink, aby vznikl hladký krém. Krémem slepíme placky, celý povrch potřeme také krémem a posypeme kokosem a nasekanými oříšky.

Medová jablka

4 větší jablka, 2 lžíce medu, 50 g nasekaných ořechů, 2 lžičky citrónové šťávy, 0,5 l mléka, 1/2 balíčku pudinkového prášku, 1 lžíce medu

Jablka očistíme, odstraníme jádřinec, ořechy smícháme s medem a naplníme jablka. Potom je uložíme do mísy, pokapame citrónem a pečeme 30 minut při teplotě 150 °C. Podáváme jako teplý moučník politý řidším vanilkovým pudinkem, který uvaříme z mléka, pudinkového prášku a medu.

Litý perník na plech

600 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g medu, 4 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce směsi mletého anýzu, hřebíčku, skořice a badyánu, 125 ml mléka,100 g krystalového cukru

Krystalový cukr a 125 ml vody svaříme dohněda a společně s dalšími surovinami promícháme v těsto. Směs nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a zvolna upečeme. My jsme ještě navíc přidali sekané oříšky a kandované ovoce.

Medové trubičky

500 g hladké mouky, 200 g rozpuštěného vlažného medu, 200 g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 lžíce vlažného mléka, na špičku nože sody bikarbony, hrst mletých ořechů

Poleva: 50 g čokolády, 50 g ztuženého tuku

Z mouky, medu, cukru, žloutků, mléka a sody bikarbony vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále do tenka. Vykrojíme z něho větší kolečka, ovineme je kolem plechových trubiček a upečeme na vymaštěném plechu. Upečeme a horké trubičky stáhneme a po vychladnutí naplníme karamelovou náplní. Konce trubiček namáčíme v čokoládové polevě a pomletých ořeších.

Příprava náplně: Cukr zkaramelizujeme, zalijeme horkou vodou a mícháme, aby se karamel rozpustil. Přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek, a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Zvlášť umícháme máslo a s moučkovým cukrem a po částech přidáme vychladlou karamelovou kaši. Vše umícháme dohladka.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme dohladka.

Medový srnčí hřbet

4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 160 g nahřátého medu, 2 lžičky kakaa, 30 g nasekaných ořechů, 1/4 prášku do pečiva, 0,25 l šlehačky, moučkový cukr

Poleva: 100 g čokolády, 80 g ztuženého tuku

Z bílků ušleháme sníh. Za stálého šlehání vléváme teplý med, přidáme žloutky, ořechy, mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zlehka promícháme a vylijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pomalu upečeme v předehřáté troubě. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Pokrájíme na řezy a podáváme se šlehačkou vyšlehanou s moučkovým cukrem.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme do hladka.

Medová bábovka

1 vejce, 4 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1/8 l mléka, 350 g mouky,1 prášek do pečiva

Třeme vejce s medem, přidáme cukr, mléko, nakonec mouku s práškem, těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Tato bábovka je velmi dobrá, ale někdy je spíše sušší, proto do ní můžeme přidat asi 2 lžíce oleje (olej třeme s vejcem a medem, dále je postup stejný).