Med


  • Je nejznámější produkt včel.
  • Med dělíme na květový (z nektaru), medovicový (z medovice) a pastový.
  • Med květový pochází zejména z nektaru květů. Květové medy vynikají lehkou stravitelností - vyšším obsahem glukózy a fruktózy i vyšším zastoupením bílkovin pylu (jejichž dlouhodobé podávání v malých dávkách muže být činitelem omezujícím vznik pylových alergií). Tyto medy z důvodu vysokého obsahu cukru rychle cukernatí (často i několik dní po vytočení z plástů).
  • Medovicový med pochází zejména z hmyzem přefiltrované mízy rostlin. Medovicové medy vynikají vyšším obsahem minerálních látek (hlavně K, Mg, P atd.) a baktericidně působících látek. Vznikají převážně v letních snůškách. Mají zpravidla výraznější aroma a ostřejší chuť. Je tmavší barvy.
  • Pastový med vzniká mícháním a získá stálou vláčnou konzistenci. Vyrábí se zejména z medů květových.
  • Přirozenou vlastností medu je jeho krystalizace, neztrácí tím svou hodnotu. Do původního stavu se uvede pozvolným zahříváním ve vodní lázni do 45ºC.
  • Pomáhá : při bolestech hlavy, poruchách spánku, při extrémních zátěžích, tlumí sekreci žaludečních šťáv, podává se při virových onemocněních, katarech horních cest dýchacích, teplotních stavech.
  • MUDr. Hajdušková: "...dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný řepný cukr a sladilo pouze medem, neznalo ani zubní kaz."

Zajímavosti o medu:

  • Med přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu nejen tím, že dává nezbytnou živinu pro sval - hroznový cukr, vitamíny B a C, stopové prvky draslík a hořčík.
  • Med byl používán k balzamování těl ve starověku.
  • Pokud je med aplikován na hnisavé rány, pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. Vyzkoušeno u bércových vředů dokonce i při válečných poraněních.

Přírodní med je nejbezpečnější potravou, protože mnoho škodlivých mikroorganismů nedokáže v medu přežít.