Masové pochoutky

Med našel uplatnění v teplé i studené kuchyni ve spojení s různými druhy mas, ve formě salátů a pochutin.


Telecí na medu

600 g telecího masa z plece, 1 česnek, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky,trochu kari koření, maizena (kukuřičný škrob), olej, kopr, brusinky

Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na proužky. Přidáme pokrájené telecí maso a krátce osmahneme. Pak přisypeme mletý pepř. Dochutíme protlačeným česnekem, sójovou omáčkou, kari kořením a tekutým medem. Vše promícháme, podlijeme vodou a dusí do měkka. Když bude potřeba, přisolíme a nakonec zahustíme maizenou. Podáváme posypané koprem, zelenou cibulkou, brusinkami a s dušenou rýží a čerstvou zeleninou.

Pikantní kuřecí křidélka s medem

1000 g kuřecích křidélek, 8 stroužku česneku, 5 lžic medu, 3 lžíce kečupu, 6 lžic sójové omáčky, špetka chilli koření, sůl, mletý pepř, sezam

V misce si připravíme marinádu. Prolisujeme česnek, přidáme med, sójovou omáčku, kečup, sůl, chilli koření a mletý pepř. Promícháme a do marinády vložíme omytá křidélka. Důkladně zamícháme a necháme marinovat aspoň 12 hodin. Pak je klademe na plech, posypeme sezamem a podlijeme zbylou marinádou s trochou vody. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut.

Pečená kachna na medu

1 kachna, 3 jablka, 4 lžíce medu, trochu drceného kmínu, sůl, 150 ml červeného vína

Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme, posolíme zevnitř i zvenčí a jemně posypeme drceným kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky jablek, kachnu přikryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby. Víno smícháme s medem a po 30 minutách kachnu odkryjeme a potřeme vínovo-medovou směsí. Dál už pečeme bez alobalu asi 1 hodinu. Během pečení ji vícekrát potřeme směsí a podléváme horkou vodou. Před dopečením přidáme zbylá jablka pokrájená na čtvrtky. Po upečení kachnu obložíme pečenými jablky a podáváme s bramborami, nebo s dušeným červeným zelím a knedlíkem.

Aniččino kuře

Na dno vymaštěného pekáče dáme vrstvu kyselého zelí. Na to poklademe kuřecí osolené stehna a opepřené, polejeme medem a zakryjeme zelím a ještě jednou polejeme medem. Dáme do trouby na 250 stupňů pod pokličku péct asi 1 hodinu 15 min. Potom vrchní část zelí odhrneme, maso vybereme ven, dáme ostrý kečup (štiplavý) a obě vrstvy zelí promícháme. Na tuto směsku poukládáme zpět maso, které posypeme grilovacím kořením, případně gyrosem. Polít ještě trošku medem a odkryté dáme zapéct ještě asi 20 minut. 

Krůtí prsíčka na medu

100 g medu ušleháme se solí, pepřem a sladkou paprikou. Do této směsi naložíme 600 g krůtích prsíček (celé kuře nemá tu pravou chuť). Druhý den osmažíme maso ze všech stran. Slijeme a necháme okapat: 320 g nakládaných cibulek, 1 konzervu nakládané kukuřice a 1 konzervu mandarinek. Nakrájíme na kostičky 1 červený paprikový lusk (červená je důležitá kvůli barevnosti). K masu přidáme papriku, cibulky, mandarinky a kukuřici. Pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Pak přidáme zbylou medovou marinádu. Jako přílohu podáváme vařené zelené nudle (zelené - opět kvůli barevnosti). Spaříme, vyloupeme a nadrobno nasekáme mandle. Uvařené těstoviny zalijeme trochou rostlinného oleje a vmícháme mandle. Ozdobíme bazalkou.

Vepřová žebírka na medu

1 kg vepřových žebírek, 2 lžíce medu, 100 ml oleje, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžička soli

Smícháme olej, med, sůl a grilovací koření. Žebírka potřeme marinádou, necháme odležet a pak grilujeme.

Kuřecí kousky v medové marinádě

1 kuře, 1 palička česneku, 1 hrneček sójové omáčky, 1 hrneček medu, 1 lžíce vinného octa, 1 hrneček vody, 1 lžička mletého zázvoru

Opláchnuté kuře naporcujeme na 8 dílků. Maso necháme v marinádě marinovat nejméně 24 hodin v chladu (čím déle, tím lépe). Poté vyjmeme kousky masa, necháme okapat na mřížce a grilujeme po obou stranách dozlatova. Můžeme potírat marinádou. Příloha: bílé pečivo, zeleninový salát.