Pyl = samčí pohlavní buňky vyšších rostlin
- Má velmi vysokou výživnou hodnotu (obsahuje až 47%
stravitelných bílkovin, 4% tuku, 5% minerálních látek, celý komplex vitamínů B,
dále vitamin A, H, P, C)
- Pyl se užívá konzervovaný kvašením v medných plástech
nebo rouskovaný pyl - samostatně zakvašený(v roztoku medu a vody). - poměr 1
lžička medu: 5 lžiček vody
- Pomáhá : při onemocněních zažívajícího ústrojí, při
onemocnění cév, nechutenství, bolestech hlavy, po prodělaných infekčních
onemocněních, pro snížení tlaku a cholesterolu, rekonvalescenci, léčení
prostaty a osvědčil se při léčení lupénky.
- Neužívat při onemocnění ledvin, nádorových
onemocněních a v prvních třech měsících těhotenství a alergii na rostlinný pyl.
Zajímavosti o pylu
- Pyl má podobné vlastnosti na psychiku jako mateří
kašička. Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu organismu a působí tak omlazujícím
účinkem.
- Užíváním pylu se sníží krevní tlak na normální stav.
- Velmi příznivé účinky v kombinaci s medem a mateří
kašičkou na jaterní choroby.
U zánětu prostaty a zbytnění prostaty - velmi dobré účinky