Nápoje

Med je vynikající sladidlo, které se často používá při přípravě limonád, koktejlů či teplých mléčných nápojů. 


Medový koktejl

1 vajíčko, 4 dl mléka, 100g tekutého medu, drcený led

Mléko převaříme a spolu s vajíčkem a s medem ho dobře vyšleháme. Přidat drcený led a ještě jednou dohromady vyšlehat.

Medové mléko s banánem

1 zralý banán, 1 dl mrkvové šťávy, 50 g medu, 5 dl mléka

Banán oloupeme, pokrájíme, přidáme mrkvovou šťávu, med rozpuštěný v trošce vlažného mléka a všechno rozmícháme. Necháme odstát, pak dolejeme studeným mlékem a rozmixujeme.

Medové mléko s pomerančem

5 dl chladného mléka, 60g tekutého medu, šťávu z 1 pomeranče, šťávu z ½ citrónu

Mléko trochu rozehřejeme, přidáme med a rozpustíme ho. Toto medové mléko vylejeme do studeného mléka, přidáme pomerančovou a citrónovou šťávu a vyšleháme. 

Medový elixír

½ sklenice vody, 2 lžičky medu, 1 citron

Do převařené vody přidáme med a citronovou šťávu a získáme nápoj, který působí blahodárně na látkovou výměnu, oživuje barvu pleti, zlepšuje vzhled pokožky, především u pacientů s nemocnými játry.

Medové mléko

1 sklenice mléka, 2 lžičky medu

Med rozpustíme v teplém mléce a pijeme před spaním v případě poruch spánku a nebo máme-li oslabené srdce.

Jablečné mléko

8 dl mléka, 2 jablka, mletá skořice, med

Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme s vychlazeným mlékem a skořicí. Podle chuti osladíme medem.

Višně v rumu

500 g višní, 400 g medu, 300 ml rumu

Do sklenice postupně vrstvíme omyté višně, každou vrstvu zaléváme rumem a tekutým medem. Višně musí být zcela potopené. Uzavřeme a dáme do chladu. Višně používáme na zdobení moučníků a do alkoholických koktejlů. Nálev pijeme jako likér.

Čokoládovo-kokosové mléko

500 ml mléka, 20g čokolády na vaření, 30g kokosové moučky, 60g medu

Strouhaný kokos a postrouhanou čokoládu na vaření zalejeme vařícím mlékem, přikryjeme a necháme odstát, pokud trochu nevychladne. Potom mléko přecedíme, přidáme med, vyšleháme a ihned podáváme.

Horká jablečná limonáda

3 lžíce medu, 4 jablka, kousek celé skořice, špetka chemicky neošetřené pomerančové kůry, 400 ml vody

Celá jablka i se slupkou a jaderníky rozkrájíme. Přidáme skořici, strouhanou kůru a 5 minut povaříme. Med rozdělíme do 3 pohárků a horkou limonádu procedíme přes plátno na med.

Jablečná limonáda

10 jablek, 1 ½ l vody, šťáva ze 2 citrónů, 100 g medu

Z jablek vykrájíme jádřince, ale neloupeme je. Nakrájíme na tenké plátky, přelijeme vodou a do rána necháme ustát. Druhý den scedíme, přidáme šťávu z citronů a med. Postup můžeme opakovat až 3x, naposledy dáme jen 1 litr vody. Na velmi osvěžující nápoj tak můžeme zpracovat nadúrodu drobnějších letních jablek. V zimě tak zužitkujeme jablka, která už jsou trochu povadlá.