S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
  Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» Maso na medu
Telecí na medu

Potřebujeme:

600 g  telecího masa z plece

1 česnek

1 cibule

1 lžička sladké papriky

sůl

mletý bílý pepř

2 lžíce medu

2 lžíce sójové omáčky

trochu kari koření

maizena (kukuřičný škrob)

olej

kopr

brusinky

 

Příprava:

Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na proužky. Přidáme pokrájené telecí maso a krátce osmahneme. Pak přisypeme mletý pepř. Dochutíme protlačeným česnekem, sójovou omáčkou, kari kořením a tekutým medem. Vše promícháme, podlijeme vodou a ducí do měkka. Když bude potřeba, přisolíme a nakonec zahustíme maizenou. Podáváme posypané koprem, zelenou cibulkou, brusinkami a s dušenou rýží a čerstvou zeleninou.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

 

 

Pikantní kuřecí křidélka s medem

Potřebujeme:

1000 g  kuřecích křidélek

8 stroužku česneku

5 lžic medu

3 lžíce kečupu

6 lžic sójové omáčky

špetka chilli koření

sůl

mletý pepř

sezam

 

Příprava:

V misce si připravíme marinádu. Prolisujeme česnek, přidáme med, sójovou omáčku, kečup, sůl, chilli koření a mletý pepř. Promícháme a do marinády vložíme omytá křidélka. Důkladně zamícháme a necháme marinovat aspoň 12 hodin. Pak je klademe na plech, posypeme sezamem a podlijeme zbylou marinádou s trochou vody. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

Pečená kachna na medu

Potřebujeme:

1 kachna

3 jablka

4 lžíce medu

trochu drceného kmínu

sůl

150 ml červeného vína

 

Příprava:

Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme, posolíme zevnitř i zvenčí a jemně posypeme drceným kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky jablek, kachnu přikryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby. Víno smícháme s medem a po 30 minutách kachnu odkryjeme a potřeme vínovo-medovou směsí. Dál už pečeme bez alobalu asi 1 hodinu. Během pečení ji vícekrát potřeme směsí a podléváme horkou vodou. Před dopečením přidáme zbylá jablka pokrájená na čtvrtky. Po upečení kachnu obložíme pečenými jablky a podáváme s bramborami, nebo s dušeným červeným zelím a knedlíkem.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

Krůtí prsíčka na medu

100 g medu ušleháme se solí, pepřem a sladkou paprikou. Do této směsi naložíme 600 g krůtích prsíček (celé kuře nemá tu pravou chuť). Druhý den osmažíme maso ze všech stran. Slijeme a necháme okapat: 320 g nakládaných cibulek, 1 konzervu nakládané kukuřice a 1 konzervu mandarinek. Nakrájíme na kostičky 1 červený paprikový lusk (červená je důležitá kvůli barevnosti). K masu přidáme papriku, cibulky, mandarinky a kukuřici. Pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Pak přidáme zbylou medovou marinádu. Jako přílohu podáváme vařené zelené nudle (zelené - opět kvůli barevnosti). Spaříme, vyloupeme a nadrobno nasekáme mandle. Uvařené těstoviny zalijeme trochou rostlinného oleje a vmícháme mandlle. Ozdobíme bazalkou.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 

 

Vepřová žebírka na medu

1 kg vepřových žebírek

2 lžíce medu

100 ml oleje

2 lžíce grilovacího koření

1 lžička soli

 

Smícháme olej, med, sůl a grilovací koření. Žebírka potřeme marinádou, necháme odležet a pak grilujeme.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 

 

Kuřecí kousky v medové marinádě

1 kuře

1 palička česneku

1 hrneček sójové omáčky

1 hrneček medu

1 lžíce vinného octa

1 hrneček vody

1 lžička mletého zázvoru

 

Opláchnuté kuře naporcujeme na 8 dílků. Maso necháme v marinádě marinovat nejméně 24 hodin v chladu (čím déle, tím lépe). Poté vyjmeme kousky masa, necháme okapat na mřížce a grilujeme po obou stranách dozlatova. Můžeme potírat marinádou. Příloha: bílé pečivo, zeleninový salát.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 

 

YmZhYWVlN