S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
  Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» Pečeme s medem
Medové linecké cukroví

Rozpis na 50 kusů:

500 g  hladké mouky

120 g  moučkového cukru

180 g  másla

4 žloutky

120 g  tekutého medu

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

Dohotovení:

100 g  jahodového džemu

 

Postup:

Mouku spolu s moučkovým cukrem prosijeme. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, med a nastrouhanou citronovou kůru. Všechny suroviny zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho tvary hvězd.  Do poloviny hvězd vykrojíme střed, který bude mít tvar o něco menší hvězdy. Ze zbylého těsta uděláme malé kuličky. Hvězdy i kuličky rozložíme na plechy. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je opatrně sundáme a necháme vychladnout. Plné spodní díly potřeme jahodovým džemem a slepíme s vykrojenými hvězdičkami. Do středu každé vmáčkneme upečenou kuličku z těsta.

 

( z časopisu Speciál časopisu Claudia - Cukroví jako od babičky )

 

 

Medová kolečka

Potřebujeme:

180 g  hladké mouky

60 g  moučkového cukru

150 g  tuku

50 g  ořechů

100 g  medu

1/2 prášku do pečiva

špetka mleté skořice

2 žloutky

 

Náplň:

2 polévkové lžíce moučkového cukru

2 kávové lžíce rybízové marmelády

2 bílky

 

Příprava:

Všechny ingredience na těsto spolu promícháme na vále a vyválíme na asi 7 mm silný plát. Vykrojíme kolečka, vždy jedno větší, druhé menší, upečeme v troubě a po vychlazení spojíme dvě rozličná kolečka náplní, kterou jsme vyšlehali nad parou. Nakonec vše ozdobíme čokoládou.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

 

 

Medové řezy II.

Potřebujeme:

600 g  hladké mouky

50 g  másla

3  vejce

150 g moučkového cukru

2 lžíce  kakaa

3 lžíce medu

2 kávové lžičky jedlé sody

 

Krém:

0,5 l  mléka

5 lžic krupice

250 g  moučkového cukru

250 g  másla

100 ml  rumu

 

Na pomazání:

rybízový džem

 

Poleva:

čokoláda na vaření

 

Příprava:

Smícháme spolu mouku, moučkový cukr, kakao, vejce, tekutý med, tekuté máslo a jedlou sodu. Rozdělíme těsto na 4 díly, každý vyválíme na velikost plechu. Pečeme na obráceném vymastěném a posypaném plehu. Těsto  před pečením propícháme vidličkou, aby se nevydulo. Pečeme krátce, asi 8 minut při teplotě 190 °C. Medové pláty plníme krémem, dva prostědní spojíme rybízovým džemem. Naplněné pláty zatížíme. Po změknutí obrátíme a pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Krém:

Mléko smícháme s krupicí a zasypeme vanilkovým cukrem. Utřeme máslo s oučkovým cukrem, přidáme vychlzenou krupicovou kaši a vyšleháme krém, do kterého přidáme rum.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty)

 

 

Ořechové medové kostky

Potřebujeme:

220 g  moučkového cukru

80 g  strouhanky

200 g  mletých ořechů

6  vajec

citrónová kůra

trochu mleté skořice

rybízová marmeláda

hrst sekaných ořechů na posypání

 

Náplň:

250 g  másla

200 g  mletých ořechů

100 g  moučkového cukru

3 lžíce medu

 

Příprava:

Žloutky oddělíme od bílků a dobře ušleháme s moučkovým cukrem. Přidáme citrónovou kůru a mletou skořici. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který spolu s mletými ořechy a strouhankou opatrně přimícháme do těsta. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při mírné teplotě. Po upečení necháme vychladnout a rozřízneme na tři části.

Máslo ušleháme s moučkovým cukrem a medem do pěny. Přidáme mleté ořechy a zlehka promícháme. První plát potřeme rybízovou marmeládou, navrstvíme třetinu krému a položíme druhý plát. Jemně přitlačíme, také potřeme marmeládou a natíráme krém. Postup opakujeme i s třetím plátem a navrch dáme zbylý krém. Nakonec posypeme sekanými ořechy.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty)

 

 

Plněné oříšky

Těsto:

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek jemně mletých ořechů

1 hrnek cukru krupice

1/2 kostky másla

2 lžíce medu

1 lžička mletého hřebíčku

 

Krém:

1/2 hrnku zkaramelizovaného Salka

1/4 kostky másla

V míse vyšleháme na kousky nakrájené změklé máslo společně se Salkem na hladký krém.

 

Postup:

V míse vyšleháme kousky nakrájené změklé máslo společně s medem a cukrem. Poté postupně zpracujeme mouku s ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na hodinu odležet. Poté z těsta odebíráme stejně velké kousky, které vtláčíme do máslem vymazaných formiček na oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 10-12 minut. Hotové, mírně teplé oříšky vyklepneme z formiček a necháme úplně vychladnout. Nakonec vždy dva oříšky k sobě slepujeme krémem.

 

( z časopisu Vánoční Hrníčková kuchařka)

 

 

Plněné oříšky

Těsto:

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek jemně mletých ořechů

1 hrnek cukru krupice

1/2 kostky másla

2 lžíce medu

1 lžička mletého hřebíčku

 

Krém:

1/2 hrnku zkaramelizovaného Salka

1/4 kostky másla

V míse vyšleháme na kousky nakrájené změklé máslo společně se Salkem na hladký krém.

 

Postup:

V míse vyšleháme kousky nakrájené změklé máslo společně s medem a cukrem. Poté postupně zpracujeme mouku s ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na hodinu odležet. Poté z těsta odebíráme stejně velké kousky, které vtláčíme do máslem vymazaných formiček na oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 10-12 minut. Hotové, mírně teplé oříšky vyklepneme z formiček a necháme úplně vychladnout. Nakonec vždy dva oříšky k sobě slepujeme krémem.

 

( z časopisu Vánoční Hrníčková kuchařka)

 

 

Perníkový chlebíček

Těsto:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek mléka

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek oleje

1 lžička skořice

3 lžíce medu

1 čokoládový pudinkový prášek

2 vejce

1 prášek do perníku

 

Postup:

V míse smícháme mléko společně s olejem, vejci a medem. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s pudinkem, oběma cukry a práškem do perníku. Vše řádně vymícháme na jemné těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut.

 

( z časopisu Vánoční Hrníčková kuchařka)

 

 

Ořechový závin

Těsto:

350 g vařených oloupaných brambor

180 g polohrubé mouky

90 g rozpuštěného másla

30 g cukru

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

mouka na vál

 

Náplň:

100 g mletých lískových ořechů

60 g hořké čokolády

40 g másla

3 lžíce cukru

2 lžíce strouhanky

1 lžička mleté skořice

 

Na potření:

1/2 vejce

2 lžíce mléka

1 lžíce medu

 

1.

Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.

2.

Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Posypeme ho ořechovou náplní (asi 3 lžíce si necháme na závěřečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.

3.

Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme odloženou ořechovou náplní, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.

 

( Z časopisu Šikovná kuchařka)

Vánoční medové perníčky

Ingredience - světlé těsto:

500 g  hladké mouky

140 g  práškového cukru

60 g  Héry

170 g  medu

2  vejce

1  čajová lžička sody bikarbony

1  polévková lžíce koření do perníku

 

Ingredience - tmavé těsto:

500 g  hladké mouky

140 g  práškového cukru

60 g  Héry

170 g  medu

2  vejce

1  čajová lžička sody bikarbony

1  polévková lžíce koření do perníku

2  polévkové lžíce kakaa

 

Postup:

Tuk necháme změknout, přidáme do něj vejce a cukr. Vymícháme, přidáme med a pořádně promícháme. Mouku, koření, kakao a sodu přesyjeme přes síto. Do této sypké směsi přidáme medovovaječnou směs a vypracujeme hladké těsto. Odložíme do chladničky na 24 hodin. Těsto vyválíme na 3-4 mm. Větší motivy jako chaloupky, svícny atd. by mělo být těsto silnější. Z těsta vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté trubě na 180 °C. Po upečení ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem.

 

Bílková poleva na zdobení:

Přecedíme 2 bílky, přidáme asi 300 g  práškového cukru a ručně vymícháme. Ke konci přidáme pár kapek citronové šťávy. Do bílkové polevy můžete přidat potravinářské barvivo.

 

( z časopisu Vánoční medové perníčky)

Jablečná bábovka

1 hrnek nastrouhaných jablek

2 lžíce kakaa

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

1 prášek do perníku

1 hrnek cukru krupice

4 lžíce medu

1/2 hrnku oleje

1/2 lžičky skořice

1/2 hrnku vody

2 vejce

máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

 

V míse smícháme oba druhy mouky, cukr, kakao, prášek do perníku a skořici. Přidáme vejce, olej, vlažnou vodu a tekutý med. Promícháme. Přidáme strouhaná jablka a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymyzané a polohrubnou moukou vysypané formy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180° asi 50 minut.

 

 

 

 

Perníkový závin

600 g hladké mouky

4 vejce

4 lžíce medu

100 g másla

180 g moučkového cukru

1 lžička skořice

1 perníkový prášek

švestková povidla

ořechy

rozinky

1 bílek na potření

 

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a rozdělíme na čtyři bochánky, které necháme několik hodin odpočinout. Poté z každého bochánku rozválíme placku, kterou potřeme švestkovými povidly, posypeme celými ořechy a rozinkami a stočíme pevně do závinu. Potřeme bílkem a zvolna upečeme.


(z knihy Medová kuchařka od M. Formáčkové, J. Beer)

 

 

Medové řezy

500 g hladké mouky

100 g másla

150 g cukru

2 vejce

1 lžička jedlé sody

2 lžíce medu

 

Krém:

250 g másla

250 g cukru

1/2 l mléka

1 vanilkový pudink

oříšky a kokos na posypání

 

Z mouky, másla, cukru, vajec, sody a medu zaděláme těsto, které rozdělíme na tři části, z nich uděláme stejně velké placky a upečeme je. Uvaříme pudink, necháme ho vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po čístech přidáváme pudink, aby vznikl hladký krém. Krémem slepíme placky, celý povrch potřeme také krémem a posypeme kokosem a nasekanými oříšky.


(z knihy Medová kuchařka od M. Formáčkové, J. Beer)

 

 

Medová jablka

4 větší jablka

2 lžíce medu

50 g nasekaných ořechů

2 lžičky citrónové šťávy

0,5 l mléka

1/2 balíčku pudinkového prášku

1 lžíce medu

 

Jablka očistíme, odstraníme jádřinec, ořechy smícháme s medem a naplníme jablka. Potom je uložíme do mísy, pokapame citrónem a pečeme 30 minut při teplotě 150 °C. Podáváme jako teplý moučník politý řidším vanilkovým pudinkem, který uvaříme z mléka, pudinkového prášku a medu.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 

 

Medové trubičky

500 g hladké mouky

200 g rozpuštěného vlažného medu

200 g moučkového cukru

3 žloutky

3 lžíce vlažného mléka

na špičku nože sody bikarbony

hrst mletých ořechů


Poleva:

50 g čokolády

50 g ztuženého tuku

 

Z mouky, medu, cukru, žloutků, mléka a sody bikarbony vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále do tenka. Vykrojíme z něho větší kolečka, ovineme je kolem plechových trubiček a upečeme na vymaštěném plechu. Upečeme a horké trubičky stáhneme a po vychladnutí naplníme karamelovou náplní. Konce trubiček namáčíme v čokoládové polevě a pomletých ořeších.

Příprava náplně: Cukr zkaramelizujeme, zalijeme horkou vodou a mícháme, aby se karamel rozpustil. Přilijeme mléko,ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek, a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Zvlášť umícháme máslo a s moučkovým cukrem a po částech přidáme vychladlou karamelovou kaši. Vše umícháme dohladka.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme dohladka.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 

 

Medový srnčí hřbet

4 vejce

120 g polohrubé mouky

160 g nahřátého medu

2 lžičky kakaa

30 g nasekaných ořechů

1/4 prášku do pečiva

0,25 l šlehačky

moučkový cukr

Poleva:

100 g čokolády

80 g ztuženého tuku

 

Z bílků ušleháme sníh. Za stálého šlehání vléváme teplý med, přidáme žloutky, ořechy, mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zlehka promícháme a vylijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pomalu upečeme v předehřáté troubě. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Pokrájíme na řezy a podáváme se šlehačkou vyšlehanou s moučkovým cukrem.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme do hladka.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 

 

Jablkový koláč s medem

3 vejce

2500 g medu

200 g moučkového cukru

500 g polohrubé mouky

500 g očištěných nastrouhaných jablek

0,2 l oleje

100 g nasekaných ořechů

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého anýzu

1/2 lžičky tlučených hřebíčků

1 1/2 lžičky sody bikarbony

Poleva:

160 g moučkového cukru

160 g ztuženého tuku

2 lžíce kakaa

2 lžíce solamylu

2 lžíce vlažného mléka

 

Žloutky vymícháme s medem a moučkovým cukrem, přidáme olej, aromatické koření, nastrouhaná jablka, mouku se sodou bikarbonou, ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Polijeme polevou a necháme ztuhnout.

Příprava polevy: V hrnečku rozpustíme tuk, přidáme cukt smíchyný s kakaem a solamylem a nakonec vlijeme mléko. Za stálého míchání přivedeme téměř k bodu varu a dobře vymícháme.

(z knihy Velká babiččina kuchařka od kolektivu autorů)

 

 

Medová bábovka

1 vejce

4 lžíce medu

2 lžíce cukru

1/8 l mléka

350 g mouky

1 prášek do pečiva

 

Třeme vejce s medem, přidáme cukr, mléko, nakonec mouku s práškem, těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Tato bábovka je velmi dobrá, ale někdy je spíše sušší, proto do ní můžeme přidat asi 2 lžíce oleje (olej třeme s vejcem a medem, dále je postup stejný).

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 

 

Medovník Marjánka

15 dkg mletého cukru + 10 dkg tuhého másla + 1 celé vejce + 2 lžíce medu + 2 lžíce mléka ….šleháme v horké lázni cca 10 min.
Pak přidáme 1 lžičku sody Bicarbony a opět šleháme 5 minut.
Poté přidáme 45 dkg (raději míň a pak přidávat) hladké mouky, zamíchat, vypracovat těsto (za tepla).
Rozdělit na 4 díly a po jednotlivých dílech (musí být teplé) rozválet na pečící papír a s tím pak péci - teplota 200oC do růžova. Postupně upéci všechny 4 pláty.

Krém: 20 dkg másla + 15 dkg cukru - ušlehat do pěny. Uvařit pudink- bez cukru a chladný vmíchat do krému.
Doprostřed se dává meruňkový džem. Jakmile proložíme pláty krémem a džemem - zabalit do alobalu a zatížit.

---------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
------------------------------- plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx meruňkový džem
¬--------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
-------------------------------- plát
Na druhý den můžeme krájet.

 

Medovník Marjánka

15 dkg mletého cukru + 10 dkg tuhého másla + 1 celé vejce + 2 lžíce medu + 2 lžíce mléka ….šleháme v horké lázni cca 10 min.
Pak přidáme 1 lžičku sody Bicarbony a opět šleháme 5 minut.
Poté přidáme 45 dkg (raději míň a pak přidávat) hladké mouky, zamíchat, vypracovat těsto (za tepla).
Rozdělit na 4 díly a po jednotlivých dílech (musí být teplé) rozválet na pečící papír a s tím pak péci - teplota 200oC do růžova. Postupně upéci všechny 4 pláty.

Krém: 20 dkg másla + 15 dkg cukru - ušlehat do pěny. Uvařit pudink- bez cukru a chladný vmíchat do krému.
Doprostřed se dává meruňkový džem. Jakmile proložíme pláty krémem a džemem - zabalit do alobalu a zatížit.

---------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
------------------------------- plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx meruňkový džem
¬--------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
-------------------------------- plát
Na druhý den můžeme krájet.

 

Litý perník na plech

600 g hladké mouky

300 g moučkového cukru

100 g medu

4 vejce

1 lžička jedlé sody

1 lžíce směsi mletého anýzu, hřebíčku, skořice a badyánu

125 ml mléka

100 g krystalového cukru

 

Krystalový cukr a 125 ml vody svaříme dohněda a společně s dalšími surovinami promícháme v těsto. Směs nalijeme na

vymazaný a vysypaný plech a zvolna upečeme. My jsme ještě navíc přidali sekané oříšky a kandované ovoce.

 

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 

Litý perník

 

 

NmQzZG