Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» Recepty 2014
Ořechový závin

Těsto:

350 g vařených oloupaných brambor

180 g polohrubé mouky

90 g rozpuštěného másla

30 g cukru

1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

špetka soli

mouka na vál

 

Náplň:

100 g mletých lískových ořechů

60 g hořké čokolády

40 g másla

3 lžíce cukru

2 lžíce strouhanky

1 lžička mleté skořice

 

Na potření:

1/2 vejce

2 lžíce mléka

1 lžíce medu


1.

Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.

2.

Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Posypeme ho ořechovou náplní (asi 3 lžíce si necháme na závěřečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.

3.

Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme odloženou ořechovou náplní, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.

 

( Z časopisu Šikovná kuchařka)

M2QyM