Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» Recepty 2013
Telecí na medu

Potřebujeme:

600 g  telecího masa z plece

1 česnek

1 cibule

1 lžička sladké papriky

sůl

mletý bílý pepř

2 lžíce medu

2 lžíce sójové omáčky

trochu kari koření

maizena (kukuřičný škrob)

olej

kopr

brusinky

 

Příprava:

Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na proužky. Přidáme pokrájené telecí maso a krátce osmahneme. Pak přisypeme mletý pepř. Dochutíme protlačeným česnekem, sójovou omáčkou, kari kořením a tekutým medem. Vše promícháme, podlijeme vodou a ducí do měkka. Když bude potřeba, přisolíme a nakonec zahustíme maizenou. Podáváme posypané koprem, zelenou cibulkou, brusinkami a s dušenou rýží a čerstvou zeleninou.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

 


Pikantní kuřecí křidélka s medem

Potřebujeme:

1000 g  kuřecích křidélek

8 stroužku česneku

5 lžic medu

3 lžíce kečupu

6 lžic sójové omáčky

špetka chilli koření

sůl

mletý pepř

sezam

 

Příprava:

V misce si připravíme marinádu. Prolisujeme česnek, přidáme med, sójovou omáčku, kečup, sůl, chilli koření a mletý pepř. Promícháme a do marinády vložíme omytá křidélka. Důkladně zamícháme a necháme marinovat aspoň 12 hodin. Pak je klademe na plech, posypeme sezamem a podlijeme zbylou marinádou s trochou vody. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

Pečená kachna na medu

Potřebujeme:

1 kachna

3 jablka

4 lžíce medu

trochu drceného kmínu

sůl

150 ml červeného vína

 

Příprava:

Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme, posolíme zevnitř i zvenčí a jemně posypeme drceným kmínem. Dovnitř vložíme čtvrtky jablek, kachnu přikryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby. Víno smícháme s medem a po 30 minutách kachnu odkryjeme a potřeme vínovo-medovou směsí. Dál už pečeme bez alobalu asi 1 hodinu. Během pečení ji vícekrát potřeme směsí a podléváme horkou vodou. Před dopečením přidáme zbylá jablka pokrájená na čtvrtky. Po upečení kachnu obložíme pečenými jablky a podáváme s bramborami, nebo s dušeným červeným zelím a knedlíkem.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

Medové linecké cukroví

Rozpis na 50 kusů:

500 g  hladké mouky

120 g  moučkového cukru

180 g  másla

4 žloutky

120 g  tekutého medu

1 lžíce nastrouhané citronové kůry

Dohotovení:

100 g  jahodového džemu

 

Postup:

Mouku spolu s moučkovým cukrem prosijeme. Poté přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, med a nastrouhanou citronovou kůru. Všechny suroviny zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Takto nachystané těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něho tvary hvězd.  Do poloviny hvězd vykrojíme střed, který bude mít tvar o něco menší hvězdy. Ze zbylého těsta uděláme malé kuličky. Hvězdy i kuličky rozložíme na plechy. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je opatrně sundáme a necháme vychladnout. Plné spodní díly potřeme jahodovým džemem a slepíme s vykrojenými hvězdičkami. Do středu každé vmáčkneme upečenou kuličku z těsta.

 

( z časopisu Speciál časopisu Claudia - Cukroví jako od babičky )

 


Medová kolečka

Potřebujeme:

180 g  hladké mouky

60 g  moučkového cukru

150 g  tuku

50 g  ořechů

100 g  medu

1/2 prášku do pečiva

špetka mleté skořice

2 žloutky

 

Náplň:

2 polévkové lžíce moučkového cukru

2 kávové lžíce rybízové marmelády

2 bílky

 

Příprava:

Všechny ingredience na těsto spolu promícháme na vále a vyválíme na asi 7 mm silný plát. Vykrojíme kolečka, vždy jedno větší, druhé menší, upečeme v troubě a po vychlazení spojíme dvě rozličná kolečka náplní, kterou jsme vyšlehali nad parou. Nakonec vše ozdobíme čokoládou.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty )

 


Medové řezy II.

Potřebujeme:

600 g  hladké mouky

50 g  másla

3  vejce

150 g moučkového cukru

2 lžíce  kakaa

3 lžíce medu

2 kávové lžičky jedlé sody

 

Krém:

0,5 l  mléka

5 lžic krupice

250 g  moučkového cukru

250 g  másla

100 ml  rumu

 

Na pomazání:

rybízový džem

 

Poleva:

čokoláda na vaření


Příprava:

Smícháme spolu mouku, moučkový cukr, kakao, vejce, tekutý med, tekuté máslo a jedlou sodu. Rozdělíme těsto na 4 díly, každý vyválíme na velikost plechu. Pečeme na obráceném vymastěném a posypaném plehu. Těsto  před pečením propícháme vidličkou, aby se nevydulo. Pečeme krátce, asi 8 minut při teplotě 190 °C. Medové pláty plníme krémem, dva prostědní spojíme rybízovým džemem. Naplněné pláty zatížíme. Po změknutí obrátíme a pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Krém:

Mléko smícháme s krupicí a zasypeme vanilkovým cukrem. Utřeme máslo s oučkovým cukrem, přidáme vychlzenou krupicovou kaši a vyšleháme krém, do kterého přidáme rum.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty)

 


Ořechové medové kostky

Potřebujeme:

220 g  moučkového cukru

80 g  strouhanky

200 g  mletých ořechů

6  vajec

citrónová kůra

trochu mleté skořice

rybízová marmeláda

hrst sekaných ořechů na posypání

 

Náplň:

250 g  másla

200 g  mletých ořechů

100 g  moučkového cukru

3 lžíce medu

 

Příprava:

Žloutky oddělíme od bílků a dobře ušleháme s moučkovým cukrem. Přidáme citrónovou kůru a mletou skořici. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který spolu s mletými ořechy a strouhankou opatrně přimícháme do těsta. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při mírné teplotě. Po upečení necháme vychladnout a rozřízneme na tři části.

Máslo ušleháme s moučkovým cukrem a medem do pěny. Přidáme mleté ořechy a zlehka promícháme. První plát potřeme rybízovou marmeládou, navrstvíme třetinu krému a položíme druhý plát. Jemně přitlačíme, také potřeme marmeládou a natíráme krém. Postup opakujeme i s třetím plátem a navrch dáme zbylý krém. Nakonec posypeme sekanými ořechy.

 

( z časopisu Vánoční medové recepty)

 


Plněné oříšky

Těsto:

2 hrnky hladké mouky

1 hrnek jemně mletých ořechů

1 hrnek cukru krupice

1/2 kostky másla

2 lžíce medu

1 lžička mletého hřebíčku

 

Krém:

1/2 hrnku zkaramelizovaného Salka

1/4 kostky másla

V míse vyšleháme na kousky nakrájené změklé máslo společně se Salkem na hladký krém.

 

Postup:

V míse vyšleháme kousky nakrájené změklé máslo společně s medem a cukrem. Poté postupně zpracujeme mouku s ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké a nelepivé těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na hodinu odležet. Poté z těsta odebíráme stejně velké kousky, které vtláčíme do máslem vymazaných formiček na oříšky. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 10-12 minut. Hotové, mírně teplé oříšky vyklepneme z formiček a necháme úplně vychladnout. Nakonec vždy dva oříšky k sobě slepujeme krémem.

 

( z časopisu Vánoční Hrníčková kuchařka)

 


Perníkový chlebíček

Těsto:

3 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek mléka

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek oleje

1 lžička skořice

3 lžíce medu

1 čokoládový pudinkový prášek

2 vejce

1 prášek do perníku

 

Postup:

V míse smícháme mléko společně s olejem, vejci a medem. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s pudinkem, oběma cukry a práškem do perníku. Vše řádně vymícháme na jemné těsto, které vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 30 minut.

 

( z časopisu Vánoční Hrníčková kuchařka)

 


Vánoční medové perníčky

Ingredience - světlé těsto:

500 g  hladké mouky

140 g  práškového cukru

60 g  Héry

170 g  medu

2  vejce

1  čajová lžička sody bikarbony

1  polévková lžíce koření do perníku

 

Ingredience - tmavé těsto:

500 g  hladké mouky

140 g  práškového cukru

60 g  Héry

170 g  medu

2  vejce

1  čajová lžička sody bikarbony

1  polévková lžíce koření do perníku

2  polévkové lžíce kakaa

 

Postup:

Tuk necháme změknout, přidáme do něj vejce a cukr. Vymícháme, přidáme med a pořádně promícháme. Mouku, koření, kakao a sodu přesyjeme přes síto. Do této sypké směsi přidáme medovovaječnou směs a vypracujeme hladké těsto. Odložíme do chladničky na 24 hodin. Těsto vyválíme na 3-4 mm. Větší motivy jako chaloupky, svícny atd. by mělo být těsto silnější. Z těsta vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté trubě na 180 °C. Po upečení ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem.

 

Bílková poleva na zdobení:

Přecedíme 2 bílky, přidáme asi 300 g  práškového cukru a ručně vymícháme. Ke konci přidáme pár kapek citronové šťávy. Do bílkové polevy můžete přidat potravinářské barvivo.

 

( z časopisu Vánoční medové perníčky)

YjU2MDA5