Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» Recepty 2012
Jablečná bábovka

1 hrnek nastrouhaných jablek

2 lžíce kakaa

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek hladké mouky

1 prášek do perníku

1 hrnek cukru krupice

4 lžíce medu

1/2 hrnku oleje

1/2 lžičky skořice

1/2 hrnku vody

2 vejce

máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

 

V míse smícháme oba druhy mouky, cukr, kakao, prášek do perníku a skořici. Přidáme vejce, olej, vlažnou vodu a tekutý med. Promícháme. Přidáme strouhaná jablka a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do máslem vymyzané a polohrubnou moukou vysypané formy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180° asi 50 minut.

 

 

 


Perníkový závin

600 g hladké mouky

4 vejce

4 lžíce medu

100 g másla

180 g moučkového cukru

1 lžička skořice

1 perníkový prášek

švestková povidla

ořechy

rozinky

1 bílek na potření

 

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a rozdělíme na čtyři bochánky, které necháme několik hodin odpočinout. Poté z každého bochánku rozválíme placku, kterou potřeme švestkovými povidly, posypeme celými ořechy a rozinkami a stočíme pevně do závinu. Potřeme bílkem a zvolna upečeme.


(z knihy Medová kuchařka od M. Formáčkové, J. Beer)

 


Medové řezy

500 g hladké mouky

100 g másla

150 g cukru

2 vejce

1 lžička jedlé sody

2 lžíce medu


Krém:

250 g másla

250 g cukru

1/2 l mléka

1 vanilkový pudink

oříšky a kokos na posypání

 

Z mouky, másla, cukru, vajec, sody a medu zaděláme těsto, které rozdělíme na tři části, z nich uděláme stejně velké placky a upečeme je. Uvaříme pudink, necháme ho vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a po čístech přidáváme pudink, aby vznikl hladký krém. Krémem slepíme placky, celý povrch potřeme také krémem a posypeme kokosem a nasekanými oříšky.


(z knihy Medová kuchařka od M. Formáčkové, J. Beer)

 


Medová jablka

4 větší jablka

2 lžíce medu

50 g nasekaných ořechů

2 lžičky citrónové šťávy

0,5 l mléka

1/2 balíčku pudinkového prášku

1 lžíce medu

 

Jablka očistíme, odstraníme jádřinec, ořechy smícháme s medem a naplníme jablka. Potom je uložíme do mísy, pokapame citrónem a pečeme 30 minut při teplotě 150 °C. Podáváme jako teplý moučník politý řidším vanilkovým pudinkem, který uvaříme z mléka, pudinkového prášku a medu.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 


Medové trubičky

500 g hladké mouky

200 g rozpuštěného vlažného medu

200 g moučkového cukru

3 žloutky

3 lžíce vlažného mléka

na špičku nože sody bikarbony

hrst mletých ořechů


Poleva:

50 g čokolády

50 g ztuženého tuku

 

Z mouky, medu, cukru, žloutků, mléka a sody bikarbony vypracujeme těsto, které vyválíme na pomoučeném vále do tenka. Vykrojíme z něho větší kolečka, ovineme je kolem plechových trubiček a upečeme na vymaštěném plechu. Upečeme a horké trubičky stáhneme a po vychladnutí naplníme karamelovou náplní. Konce trubiček namáčíme v čokoládové polevě a pomletých ořeších.

Příprava náplně: Cukr zkaramelizujeme, zalijeme horkou vodou a mícháme, aby se karamel rozpustil. Přilijeme mléko,ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek, a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Zvlášť umícháme máslo a s moučkovým cukrem a po částech přidáme vychladlou karamelovou kaši. Vše umícháme dohladka.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme dohladka.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 


Medový srnčí hřbet

4 vejce

120 g polohrubé mouky

160 g nahřátého medu

2 lžičky kakaa

30 g nasekaných ořechů

1/4 prášku do pečiva

0,25 l šlehačky

moučkový cukr

Poleva:

100 g čokolády

80 g ztuženého tuku

 

Z bílků ušleháme sníh. Za stálého šlehání vléváme teplý med, přidáme žloutky, ořechy, mouku s kakaem a práškem do pečiva. Zlehka promícháme a vylijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pomalu upečeme v předehřáté troubě. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Pokrájíme na řezy a podáváme se šlehačkou vyšlehanou s moučkovým cukrem.

Příprava polevy: Ztužený tuk rozpustíme, přidáme nalámanou čokoládu a umícháme do hladka.

(z knihy Velká kniha moučníků od kolektivu autorů)

 


Jablkový koláč s medem

3 vejce

2500 g medu

200 g moučkového cukru

500 g polohrubé mouky

500 g očištěných nastrouhaných jablek

0,2 l oleje

100 g nasekaných ořechů

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého anýzu

1/2 lžičky tlučených hřebíčků

1 1/2 lžičky sody bikarbony

Poleva:

160 g moučkového cukru

160 g ztuženého tuku

2 lžíce kakaa

2 lžíce solamylu

2 lžíce vlažného mléka

 

Žloutky vymícháme s medem a moučkovým cukrem, přidáme olej, aromatické koření, nastrouhaná jablka, mouku se sodou bikarbonou, ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Polijeme polevou a necháme ztuhnout.

Příprava polevy: V hrnečku rozpustíme tuk, přidáme cukt smíchyný s kakaem a solamylem a nakonec vlijeme mléko. Za stálého míchání přivedeme téměř k bodu varu a dobře vymícháme.

(z knihy Velká babiččina kuchařka od kolektivu autorů)

 


Medové topinky

chléb nakrájený na plátky

česnek

tuk

med

 

Topinky, klasicky osmažené na tuku, jemně z obou stran potřeme česnekem a poté z jedné strany medem. Zásadně nesolíme!

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Kuřecí medová stehýnka

12 ks kuřecích stehýnek, tzv. paliček

3 lžíce medu

1 lžíce grilovacího koření

100 ml vody

 

Med, koření a 100 ml vody rozmícháme, aby vznikla marináda. Kuřecí paličky obalíme v marinádě a dáme do pekáčku nebo zapékací misky vedle sebe, podlijeme troškou vody a déme péct do trouby, předehřáté na 220 °C . Výborné jako večeře se zeleninovou oblohou a čerstvým chlebem.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Krůtí prsíčka na medu

100 g medu ušleháme se solí, pepřem a sladkou paprikou. Do této směsi naložíme 600 g krůtích prsíček (celé kuře nemá tu pravou chuť). Druhý den osmažíme maso ze všech stran. Slijeme a necháme okapat: 320 g nakládaných cibulek, 1 konzervu nakládané kukuřice a 1 konzervu mandarinek. Nakrájíme na kostičky 1 červený paprikový lusk (červená je důležitá kvůli barevnosti). K masu přidáme papriku, cibulky, mandarinky a kukuřici. Pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Pak přidáme zbylou medovou marinádu. Jako přílohu podáváme vařené zelené nudle (zelené - opět kvůli barevnosti). Spaříme, vyloupeme a nadrobno nasekáme mandle. Uvařené těstoviny zalijeme trochou rostlinného oleje a vmícháme mandlle. Ozdobíme bazalkou.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Vepřová žebírka na medu

1 kg vepřových žebírek

2 lžíce medu

100 ml oleje

2 lžíce grilovacího koření

1 lžička soli

 

Smícháme olej, med, sůl a grilovací koření. Žebírka potřeme marinádou, necháme odležet a pak grilujeme.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Kuřecí kousky v medové marinádě

1 kuře

1 palička česneku

1 hrneček sójové omáčky

1 hrneček medu

1 lžíce vinného octa

1 hrneček vody

1 lžička mletého zázvoru

 

Opláchnuté kuře naporcujeme na 8 dílků. Maso necháme v marinádě marinovat nejméně 24 hodin v chladu (čím déle, tím lépe). Poté vyjmeme kousky masa, necháme okapat na mřížce a grilujeme po obou stranách dozlatova. Můžeme potírat marinádou. Příloha: bílé pečivo, zeleninový salát.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Medové kokosky

150 g medu

150 g krystalového cukru

4 bílky

100 g kokosové moučky

50 g hrubé mouky nebo strouhanky

 

Bílky ušleháme ve vodní lázni a postupně přidáváme med a cukr. Mícháme do zhoustnutí, potom sundáme z ohně a ještě chvíli šleháme, dokud směs trochu neprochladne. Přimícháme opatrně kokos a mouku (nebo strouhanku) a na povoskovaný nebo tukem vymazaný a vysypaný plech tvoříme malé hromádky, které pečeme, ale spíše sušíme v mírné troubě.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Aniččino kuře

Na dno vymastěného pekáče dáme vrstvu kyselého zelí. Na to poklademe kuřecí osolené stehna  a opepřené, polejeme medem a zakryjeme zelím a ještě jednou polejeme medem. Dáme do trouby na 250 stupňů pod pokličku péct asi 1 hodinu 15 min. Potom vrchní část zelí odhrneme, maso vybereme ven, dáme ostrý kečup (štiplavý) a obě vrstvy zelí promícháme. Na tuto směsku poukládáme zpět maso, které posypeme grilovacím kořením, případně gyrosem. Polít ještě trošku medem a odkryté dáme zapéct ještě asi 20 minut.

 

 

Medový dort piškotový

150 g hrubé mouky

100 g tekutého medu

100 g moučkového cukru

2 lžíce studené vody

4 žloutky

na špičkku nože jedlé sody

sníh ze 4 bílků

 

Žloutky, med a cukr utřeme do pěny. Pak přidáme studenou vodu, sodu a po troškách střídavě mouku a sníh z bílků. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou předem vymažeme tukem a posypeme hrubou moukou. Pečeme v mírné troubě asi tři čtvrtě hodiny. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme krémem. Povrch ozdobíme dle libosti.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Medové rohlíčky

400 g hladké mouky

150 g medu

150 g másla

1 vanilkový cukr

1/4 lžičky jedlé sody

3 žloutky

 

Umícháme máslo, tekutý med, žloutky a vanilkový cukr a nakonec přimícháme mouku a jedlou sodu. Těsto necháme asi hodinu odpočinout v chladu a potom strojkem na maso s nástavcem vytlačujeme proužky, které na vymazaném plechu stáčíme do tvaru rohlíčků a pečeme v mírné troubě. Vychladlé spojujeme po dvou marmeládou a konce namáčíme v čokoládě.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Linecké pečivo s medem

500 g hladké mouky

180 g másla

120 g tekutého medu

120 g moučkového cukru

4 žloutky

citronová kůra

 

Vše dobře zpracujeme, rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme do bledě žluta a nakonec slepujeme marmeládou.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Oříškový koláč s medem

100 g mletých oříšků

150 g medu

250 g mouky

3 vejce

2 lžíce oleje

 

Oříšky lehce opražíme na pánvi. Přidáme žloutky, olej, med a promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků společně s moukou. Pečeme ve formě vymazané olejem.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Medová roláda

5 vajec

100 g moučkového cukru

100 g tekutého medu

1 lžička jedlé sody

160 g hladké mouky



Umícháme 4 žloutky, 1 celé vejce, cukr a med. Do směsi pak vmícháme sníh ze 4 bílků a mouku se sodou. Pečeme na papíru na plechu. Upečenou roládu stočíme, po vychladnutí ji rozvineme a naplníme libovolným krémem. Povrch buď pocukrujeme, nebo polijeme polevou.

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Medová bábovka

1 vejce

4 lžíce medu

2 lžíce cukru

1/8 l mléka

350 g mouky

1 prášek do pečiva

 

Třeme vejce s medem, přidáme cukr, mléko, nakonec mouku s práškem, těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Tato bábovka je velmi dobrá, ale někdy je spíše sušší, proto do ní můžeme přidat asi 2 lžíce oleje (olej třeme s vejcem a medem, dále je postup stejný).

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)

 


Medovník Marjánka

15 dkg mletého cukru + 10 dkg tuhého másla + 1 celé vejce + 2 lžíce medu + 2 lžíce mléka ….šleháme v horké lázni cca 10 min.
Pak přidáme 1 lžičku sody Bicarbony a opět šleháme 5 minut.
Poté přidáme 45 dkg (raději míň a pak přidávat) hladké mouky, zamíchat, vypracovat těsto (za tepla).
Rozdělit na 4 díly a po jednotlivých dílech (musí být teplé) rozválet na pečící papír a s tím pak péci - teplota 200oC do růžova. Postupně upéci všechny 4 pláty.

Krém: 20 dkg másla + 15 dkg cukru - ušlehat do pěny. Uvařit pudink- bez cukru a chladný vmíchat do krému.
Doprostřed se dává meruňkový džem. Jakmile proložíme pláty krémem a džemem - zabalit do alobalu a zatížit.

---------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
------------------------------- plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx meruňkový džem
¬--------------------------------plát
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx krém
-------------------------------- plát
Na druhý den můžeme krájet.

 

Litý perník na plech

600 g hladké mouky

300 g moučkového cukru

100 g medu

4 vejce

1 lžička jedlé sody

1 lžíce směsi mletého anýzu, hřebíčku, skořice a badyánu

125 ml mléka

100 g krystalového cukru


Krystalový cukr a 125 ml vody svaříme dohněda a společně s dalšími surovinami promícháme v těsto. Směs nalijeme na

vymazaný a vysypaný plech a zvolna upečeme. My jsme ještě navíc přidali sekané oříšky a kandované ovoce.

 

(z knihy Med v kuchyni labužníka od Jarmily Píchové)


Litý perník

 


NjNlO