Včelí obchůdek  Včelařský e-shop  Včelařské potřeby a včelí produkty 

» MED
Včelí med


•    Je nejznámější produkt včel.
•    Je hojně používán v lékařství, kosmetice a potravinářství.
•    Med dělíme na květový ( z nektaru), medovicový (z medovice) a pastový.
•    V květovém medu převažují hlavně fruktóza, více vitamínů, pyl, méně minerálních látek.
•    V medovicovém medu převažují hlavně glukóza,  více minerálních látek, pyl, méně vitamínů.
•    Ve smíšeném medu jsou všech složky v rovnováze.

 

Účinky medu

•    Působí antibioticky a protizánětlivě
•    Povzbuzuje centrální nervový systém a psychiku člověka
•    Zlepšuje a prohlubuje spánek
•    Je zdrojem okamžité využitelné energie a rychle se vstřebává
•    Podporuje trávení
•    Zlepšuje proces léčby jater a slinivky
•    Podporuje léčbu vředových chorob žaludku a dvanácterníku
•    Posiluje srdce
•    Zvyšuje detoxikační schopnost organismu
•    Podporuje imunitní systém
•    Zvyšuje výkonnost

 

Zajímavosti o medu

Při nespavosti – 1-2 lžičky před spaním.
Od 45 let se doporučuje sladit medem pro antisklerotické účinky. Ten přináší vylepšení pasáže střevní, působí uklidňujícím účinkem a předchází zhoršení arterosklerózy.
Dodává-li se organismu med v nadbytku, ukládá se jako glykogén, vylepšuje činnost svalovou a podporuje činnost jater. Dodáváme-li v nadbytku rafinovaný cukr, ukládá se v organismu jako cholesterol a tím zhoršuje arterosklerózu.
Při cukrovce záleží na stupni onemocnění.
Med přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a k lepšímu prokrvení srdečního svalu nejen tím, že dává nezbytnou živinu pro sval – hroznový cukr, vitamíny B a C, stopové prvky draslík a hořčík.
Pokud je med aplikován na hnisavé rány, pomáhá odlučovat odumřelé tkáně a rány oživuje. Vyzkoušeno u bércových vředů dokonce i při válečných poraněních.
Přirozenou vlastností medu je jeho krystalizace, neztrácí tím svou hodnotu. Do původního stavu se uvede pozvolným zahříváním ve vodní lázni do 45C.
Med se používá k léčbě celé řady onemocnění.
Používá se k léčbě choroby srdce a srdečně-cévního systému (protože obsahuje jednoduché cukry, med přispívá k rozšiřování věnčitých cév a srdce a zlepšuje tak koronární krevní oběh; zmírnění srdečních potíží nastalo u řady pacientů už po dvacetidenní kúře, při níž pacienti užívali 10-120 g medu denně).
Také vysoký krevní tlak (doplňková léčba med smíchaný ve stejném poměru se šťávou z křenu, mrkve a citronu).




Pomáhá : při bolestech hlavy, poruchách spánku, při extrémních zátěžích, tlumí sekreci žaludečních šťáv, podává se při virových onemocněních, katarech horních cest dýchacích, teplotních stavech.
Při léčba žaludečních a dvanácterníkových vředů se doporučuje užívat med v podobě teplého roztoku dvě hodiny před jídlem nebo tři hodiny po jídle. (Požíváním tohoto teplého roztoku totiž ředí hlen v žaludku, urychluje vstřebávání, nedráždí střeva a snižuje kyselost obsahu žaludku).
Při onemocnění horních cest dýchacích a při prochladnutí – čaj s medem a citronem. Méně známé je kloktání medového roztoku, proplachování nosu nebo inhalace.
Při virózách a kašli pomáhá medově-cibulový sirup (nakrájet nadrobno cibuli, nasypat do misky, zalít medem a za občasného míchání nechat 12 hod. louhovat. Vznikne sirup – užíváme 4x až 6x denně jednu kávovou lžičku až do vymizení kašle).

 

MUDr. Hajdušková : „…dokud lidstvo neznalo uměle vyráběný řepný cukr a sladilo pouze medem,neznalo ani zubní kaz.“
Med si však opět nachází své místo v moderní medicíně a farmakologii.
Medové obklady se vyrábějí průmyslově a používají se na ošetřování dekubitů – proleženin, na léčbu popálenin a otevřených ran předkolení.
Med splňuje kritéria moderní potraviny, takzvané funkční potraviny. Znamená to, že nejen nasytí, ale i působí na organismus stimulujícím a léčebným způsobem. Je ideální pro všechny věkové kategorie.
Běžná dávka medu pro dospělého člověka je dvě až tři polévkové lžíce denně, pro děti jedna až dvě čajové lžičky podle věku dítěte.
Pro rychlejší regeneraci organismu po nemoci – 1  PL medu, 500 ml kefíru, 2 PL ovesných vloček a 1 žloutek – dobře rozmixovat a vypít.
Na ochranu organismu před chřipkovými viry – vypít dvakrát denně sklenku teplého mléka s lžičkou medu.
Na snížení cholesterolu  - pravidelně k snídani celozrnný chléb s pomazánkou z medu a mleté skořice. Podobný účinek má i kaše z ovesných vloček s medem a skořicí.



Něco z historie:

Staří Sumerové, Egypťané, Číňané, Féničané i Řekové – všichni léčili medem. Med zastává a dodnes zastává svou pevnou roli v ajurvédské i islámské medicíně.
Přepisy papyrů ze starověkého Egypta staré 4 tisíce let uvádějí med jako prvořadou přísadu receptů na desítky nemocí.
Nejslavnější lékař antického starověku a otec medicíny Hippokrates doporučoval med jako zázračný a univerzální lék na mnohé choroby.
O způsobu užívání napsal: „Med a víno se u nemocných i zdravých lidí nejlépe uplatní, když se užijí ve vhodném čase a množství.“
Med předepisoval nemocným v základní podobě nebo jako nápoj smíchaný s mlékem či jinými léčivými prostředky, předepisoval jej při onemocnění jater, ledvin, při žaludečních a střevních chorobách.
Starořecký filozof a matematik Démokritós, který se údajně dožil 109 let, tvrdil, že za svou životní energii vděčí pravidelným masážím olivovým olejem a medové dietě.
Tradiční indický systém léčby – ajurvéda (věda o životě) – uvádí, že život člověka je možné prodloužit pomocí elixíru a diety, která obsahuje med a mléko.
Med se úspěšně používal jako lék do začátku 20. století. S objevem antibiotik a sulfonamidových léků však jeho sláva upadla.
Med si však opět nachází své místo v moderní medicíně a farmakologii.
Medové obklady se vyrábějí průmyslově a používají se na ošetřování dekubitů – proleženin, na léčbu popálenin a otevřených ran předkolení.




ZDgyMT